Тази галерия представя общинските (в няколко случая - градските) знамена и основната информация за тях дата на приемане, автор, пропорции, стойности на цветовете.

Обща тенденция е българските общински знамена да съдържат емблемата на общината (града) и използването предимно на едноцветни платна, най-вече бяло, зелено, синьо, жълто, лилаво, и техни нюанси. Интересно е, че най-разпространеният във вексилологията цвят - червеното - е игнориран, вероятно поради криворазбрани конотации със символиката на комунистическия режим. За разлика от хералдиката, вексилологията не се подчинява на толкова строги правила, но е видно, че са допуснати откровени недоразумения (надписи, понякога дори дублирани с надпис в самата емблема; липса на регулация на пропорции и цветове; карикатурен дизайн - като например Белослав и предишното знаме на Своге). 

Изображенията са изготвени от Стоян Антонов по стандарта на FOTW. Единично се среща непълно следване на стандарта, поради технически причини. В няколко случая са ползвани гифове на други колеги от FOTW. Когато не са известни пропорциите на флага, по подразбиране е прието съотношението на националното знаме - 3:5 . При липса на възможност за показване на изображение е цитирано описанието според съответната общинска наредба като е запазен стилът и правописът на нормативния документ.

Знамената са подредени по области според действащото административно деление на Република България.

Съставители: Стоян Антонов и Александър Алексиев

 
 

Изберете област:

 
Благоевград Бургас Варна Велико Търново
Видин Враца Габрово Добрич
Кърджали Кюстендил Ловеч Монтана
Пазарджик Перник Плевен Пловдив
Разград Русе Силистра Сливен
Смолян София - град София - област Стара Загора
Търговище Хасково Шумен Ямбол

 

ДЪРЖАВЕН ГЕРБ
ВЛАДЕТЕЛСКИ ГЕРБОВЕ
ЩАНДАРТИ 1879-1946
ГЕРБОВЕТЕ НА БЪЛГАРИЯ ХІІІ-ХІХ ВЕК
ТИТУЛНИ ГЕРБОВЕ НА БЪЛГАРИЯ
ЦЪРКОВНИ ГЕРБОВЕ
МЕСТНИ ГЕРБОВЕ И ЕМБЛЕМИ
ОБЩИНСКИ ЗНАМЕНА

НОВИНИ • ЧЛЕНОВЕ • ХЕРАЛДИКА • ВЕКСИЛОЛОГИЯ • РЕЧНИК • ГАЛЕРИИ • СТАТИИ И ПРОЕКТИ • ВРЪЗКИ • ГЕРБОВ РЕГИСТЪР