8.12.2013. Високо признание за наш почетен член

 

На 3.12. д-р Мишел Попоф, президент на Международната хералдическа академия (АИХ), е информирал д-р Тудор-Раду Тирон, че по време на общото събрание на АИХ, проведено на 28.08. в Стърлинг, Шотландия, е избран за асоцииран член на тази най-значима хералдическа общност в света. БХВО пожелава на г-н Тирон много успехи в науката и изкуството на хералдиката.

 

 

 
 
 
 

8.12.2013. Общо събрание на БХВО за 2013 г.

 

На 30.11. от 10:30 ч. в зала "Панония" на хотел "БудаПеща" в София бе проведено годишното общо събрание на БХВО. На събранието бе отчетен поредният тригодишен мандат на ръководството на дружеството. Към по-важните решения, взети от събранието, може да се отбележи, че Управителният съвет бе допълнен със секретаря Александър Алексиев, бяха направени няколко промени в устава (относно описанието на знамето, изключването на учредителите и приема на нови членове) и беше приет един нов член. По традиция присъстваше делегация на Македонското хералдическо сдружение в състав: Йован Йоновски, Александър Гижаровски и Иван Нацевски.

 

 
 
 
 

27.10.2013. Освещаване знамето на БХВО

 

В деня на св. Димитър Солунски Чудотворец (26.10.) в катедралния храм "Св. Александър Невски" в София бе осветено знамето на БХВО.

 

 
 
 
 

10.09.2013. Посещение на Александър Алексиев в Осло - домакин на хералдическия конгрес през 2014

 

В края на август секретарят на БХВО, посещавайки столицата на Норвегия, има честта да се срещне с организаторите на следващия 31-и международен конгрес по хералдика и генеалогия, който ще се проведе през 2014 г. в Осло.

 

       

 

С генералния секретар Кааре Себерг Сидселруд

С председателя полк. Ян Ейде

 
 
 

 

 

7.08.2013. Генерална асамблея на ФИАВ. БХВО е 68-ата организация членка на ФИАВ

 

Вчера  (6.08.) в рамките на 25-ия международен конгрес по вексилология в Ротердам се проведе ХХІІІ Генерална асамблея на Международната федерация на вексилоложките сдружения (ФИАВ), на която БХВО единодушно бе прието като 68 член на организацията. Упълномощен представител на БХВО беше Румяна Попова, придружена от Август хаджи Петров. Освен БХВО бяха приети още Портландското знаменно сдружение (САЩ), Бандиере Сторике (Италия) и Генеаложското общество на Ирландия. Следващият 26-и конгрес (2015 г.) ще се проведе в Сидни, Австралия. За домакини на 27-ият (2017) и 28-ият (2019) са гласувани съответно Гринуич (Англия) и Сан Антонио (Тексас, САЩ).

 

     

Румяна Попова пред знамето на БХВО сред знамената на организациите членки на ФИАВ

Момент от гласуването

Представителите на БХВО и ръководството на ФИАВ: Чарлз Спейн (генерален секретар), Август хаджи Петров, Мишел Люпон (президент), Румяна Попова и Греъм Бертрам (генерален секретар за конгресите)

 
 
 
 
7.08.2013. ХХV международен конгрес по вексилология в Ротердам
 
От 4-и до 10-и август Ротердам е домакин на 25-ия международен конгрес по вексилология. Организатори са Нидерландската вексилоложка асоциация, Фондацията "Нидерландски музей на знамето" и Фондацията "Ротердамски Флаг парад". След първия (1965) и шестия (1975) конгрес Нидерландия за трети път е домакин на най-значимия вексилоложки форум в света. Представители на БХВО на конгреса бяха Румяна Попова и Август хаджи Петров. Те присъстваха на лекциите от втория официален ден на конгреса - 6 август.
 
     
Презентацията на Ейми Лангстон (САЩ) Флагът - лого на конгреса Презентацията на Шинфънг Чжао (Китай)