25.12.2009. ХХІХ конгрес по генеалогия и хералдика

 

От 12-ти до 17-ти септември 2010 г. в Щутгарт, Германия, ще се проведе 29-тият конгрес по генеалогия и хералдика. Организатори са Немското общество за хералдика и генеалогия "Про Хералдика" и Немското хералдическо общество "Вапен-Херолд". В рамките на конгреса ще се проведе и сесия на общото събрание на Международната конфедерация за генеалогия и хералдика (CIGH). Повече за събитието може да научите от официалния сайт.

 

 

 
 
 

6.12.2009. Признание за един от членовете на БХВО

 

Регистрираното през 2009 г. Гръцко хералдическо общество, Атина-Лондон, единодушно е избрало г-жа Румяна Попова за един от 4-мата свои директори. Макар и новоосновано, това дружество има 20-годишна предистория и заедно със старото Гръцко хералдическо и генеаложко дружество представлява хералдиката и сродните й дисциплини в нашата южна съседка. Тази позиция, освен, че е лично признание за Румяна Попова, увеличава възможностите на БХВО в международното сътрудничество.

 
 
 
 

1.11.2009. Годишно Общо събрание  на БХВО

 

Вчера в зала "Българско възрожденско училище" на Националния исторически музей се проведе общото събрание на БХВО. Сред най-важните решения беше приемането на г-н Желко Хаймер за почетен член на БХВО. В неформалната част бяха показани и предоставени за ползване най-новите попълнения от книги в личните библиотеки на членовете и библиотеката на БХВО. Александър Алексиев представи своя личен герб. Йован Йоновски ни запозна с дебата за герб на Република Македония и с неговия опит при организиране на изяви с музеи.

 

 

 

 
 

24.10.2009. Годишно Общо събрание  на БХВО

 

На 31.10.2009 г. (събота) от 10:00 в Националния исторически музей ще се проведе годишното Общо събрание на БХВО. .

 

 
 

 

1.06.2009. ХХІІІ конгрес по вексилология

 

От 12-ти до 17-ти юли в Йокохама, Япония, ще се проведе ХХІІІ вексилоложки конгрес. Домакин е Японското вексилоложко сдружение (вж. официалния сайт на събитието). Вексилоложките конгреси се организират всяка нечетна година под егидата на ФИАВ. (На илюстрацията е показан официалният флаг на конгреса.)

 

 
 
 
 

18.05.2009. Излезе вторият брой на "Херолд"

 

Вторият брой на бюлетина на БХВО е специално издание, посветено на 100-годишнината от обявяването на независимостта на България (22.09.2008). Особено място в съдържанието заема материалът за изложбата, организирана от БХВО по повод на събитието, както и хералдически и вексилоложки статии, свързани с владетелски и държавни символи. Реализацията на броя е на екип от НИМ.

 

 

 
 
 
13.04.2009. Среща с д-р Клайв Чийзман, Руж Драгон пърсивант
 

Днес нашите членове Александър Мошев, Александър Алексиев и Пламен Цветков се срещнаха с д-р Клайв Чийзман в рамките на неговото частно посещение в София. Високият гост е един от четиримата пърсиванти на висшата хералдическа власт - Гербовата колегия в Лондон - и носи службата на Руж Драгон пърсивант, установена още от 1485 г. Господин Чийзман е и член на редакционната колегия на списанието на Хералдическото общество, Лондон. Основна тема на разговорите бе съвременните предизвикателства пред хералдиката. 

В рамките на последните две години това е вече трета среща от такъв ранг след посещенията на Александър Алексиев и Лъчезар Харалампиев в Гербовата колегия в Лондон и посрещането им от г-н Дейвид Уайт, хералд на Съмърсет и председател на Хералдическото общество, Лондон.