19.11.2008. "Символите на българската държавност" в  НИМ
 
Националната изложба, посветена на 100-годишнината от обявяването на Независимостта, която бе представена от 22.09.2008 г. във Велико Търново, ще бъде показана и в Националния исторически музей, зали Изток и Запад. Откриването ще бъде на 12.12.2008 г. от 11 часа. На церемонията ще бъде осветено и знамето на БХВО.
 
 
 
 
 

23.09.2008. Годишно общо събрание на БХВО

 

Вчера, след откриването на националната изложба "Символите на българската държавност", се проведе Общото събрание на БХВО за 2008 г. Любезните домакини от Регионален исторически музей - Велико Търново ни бяха предоставили староградския уют на "Сарафкината къща". Беше отчетена дейноста през последната година и беше приета програма за следващата. Официално бяха приети и новите членове на БХВО.

 
 
 
 

23.09.2008. Изложба по повод 100-годишнината от обявяването на Независимостта

 

Вчера в изложбените зали "Рафаил Михайлов" във Велико Търново беше открита националната изложба "Символите на българската държавност". Хералдическата част от експозицията е разработена от авторски екип на БХВО и съдържа повечето от новооткритите гербове на България в западноевропейски и илирски гербовници.

(Снимки: Пламен Цветков)

 

 
 
 
 

18.09.2008. Изложба по повод Независимостта и Годишно общо събрание на БХВО

 

На 22.09. във Велико Търново ще се проведе годишното общо събрание на БХВО. То ще бъде съчетано с откриването на националната изложба "Символите на българската държавност", посветена на 100-годишнината от обявяването на Независимостта. Партньори съорганизатори са Министерството на културата, Националният исторически музей и БХВО,  а домакини са Община Велико Търново и Регионалния исторически музей. Със свои експонати участват двадесетина музеи и научни и културни институции от цялата страна.

 
 
 
 

27.08.2008. Излезе първият брой на бюлетина на БХВО

 

Днес от печат излезе първият брой на нашия бюлетин "Херолд". Изданието съдържа научни статии по хералдика и вексилология и информация за дейността на БХВО. Предвижда се бюлетинът да излиза редовно веднъж годишно, а при специални поводи да се отпечатват и тематични броеве. Първият специален брой е планиран още за септември по повод 100-годишнината от обявяването на Независимостта.

 
 
 
 

9.06.2008. Село Лозен с герб, разработен в БХВО

 

Лозен е третото село от община Септември, което вече има изряден хералдичен герб. Автор е Пламен Цветков, а художник - Радослав Илиев. Александър Алексиев, инициатор на начинанието, официално представи герба на кмета Георги Цанков (на снимката).

 

 

 
 
 

18.03.2008. Прието е знамето на БХВО

 

Точно 3 години след съдебната регистрация на сдружението, БХВО прие свое знаме. То е по проект на Петър Яначков и съдържа националните цветове, и графична алюзия както за буквата "V" (вексилология), така и за щит (хералдика).

 

 
 
 
 

09.01.2008. Скръбна вест

 

Днес на 82 години завърши земния си път Иван Тенчев Папукчиев. Напусна ни нашият многоуважаем почетен член, един истински аристократ на духа. Опелото ще е на 10.01.2008 от 12:30 ч. в църквата "Св. Йосиф" в Казанлък, а погребението - от 14:00 ч. на градските гробища. Вечна му памет!