03.12.2007. Общото събрание  на БХВО

 

 

На 1.12.2007 г. от 14:00 точно на мястото, където на 14.12.2004 г. бе учредено БХВО - 25 аудитория на Историческия факултет на СУ "Св. Климент Охридски" - се проведе годишното Общо събрание на сдружението. Важността на това събитие се определяше от обстоятелството, че с него приключваше първият тригодишен мандат и започваше вторият. Бе направена равносметка за тези три години на съществуване на БХВО. Управителният съвет и председателят бяха преизбрани и за следващия мандат. Най-важната тема бе обсъждането и приемане на стратегия за развитие и програма за осъществяване на целите на БХВО през следващите 3 години. Отново в работата на общото събрание участва и Йован Йоновски в качеството му на почетен член и като гост-делегат от Македонското хералдическо сдружение. В знак на добрите отношения между двете организации, той поднесе специално благодарствено писмо до БХВО за плодотворното сътрудничество. В неофициалната част бяха представени последните хералдически открития, отнасящи се до България: гербовникът на Лорд Маршал, Илирският гербовник и Грюненберговият гербовник на Сдружението на лондонските антиквари, Пражкият кодекс на Рихентал,  Пергаментовият кодекс на Грюненберг от Баварската държавна библиотека.

 
 
 
 

24.11.2007. Годишно Общо събрание  на БХВО

 

На 1.12.2007 г. (събота) от 14:00 в Историческия факултет на СУ "Св. Климент Охридски" ще се проведе годишното Общо събрание на БХВО. С него ще завърши първият тригодишен мандат от съществуването на Обществото и ще се избере ръководство и програма за периода 2008-2010.

 
 
 
 

5.11.2007. Лекция на председателя на БХВО в Музея на Македония

 

 
 

На 1.11.2007 г. в кинозалата на Музея на Македония в Скопие Стоян Антонов изнесе лекция на тема "Хералдиката като символна система". Събитието, което е в рамките на проект на Музея в сътрудничество с Македонското хералдическо сдружение (МХЗ), бе уважено от представители на секретаря на Министерството на културата и на ректора на Скопския университет, както и от ученици от средното художествено училище и заинтересувани любители на хералдиката. Предходния ден (31.10.2007 г.) се състоя и годишното общо събрание на МХЗ, на което Ст. Антонов имаше честта да бъде специален гост.

 
 
 
 

7.08.2007. ХХІІ конгрес по вексилология

 

 

Вчера сутринта с тържествена церемония в двора на Немския исторически музей и парад на знамената на сдруженията на FIAV е открит ФлагБерлин2007. В програмата на вексилоложкия конгрес са включени изследователски доклади и специални екскурзии. В рамките на конгреса ще се състои и 20-тата Генерална асамблея на FIAV.

(Rob Raeside; снимка: Jens Pattke; повече информация)

 
 
 
 

27.06.2007. Фототипно онлайн издание на Стематографията

 

Екип от БХВО подготвя издание на "Стематография"-та на Христофор Жефарович, което ще е достъпно в Интернет. Този изключително ценен извор на южнославянската хералдика е публикуван във Виена през 1741 г. като превод на Витезовата стематография (1701 г.) от латински на "славяно-сръбски". През 1742 г. е направено второ издание - именно по екземпляр от него е осъществено и настоящото издание. Досега в България книгата е била публикувана само веднъж (фототипно) - през 1986 г. В момента се подготвят обяснителни бележки относно гербовете, териториите и личностите от стематографията. 116-те страници може да разлистите тук. Зареждането отнема няколко минути в зависимост от връзката.

 
 
 
 

10.05.2007. Пазарджик легализира своите герб и знаме

 

Както съобщава радио "Фокус" на сесия на Общинския съвет днес е представен проектът за Наредба за символите, почетните знаци, отличията и почетните звания на община Пазарджик, с която се утвърждават "гербът" (от 1974 г.) и знамето, използвано от 90-те години. Предвижда се и нов символ - химн на общината, за който предстои конкурс.

(Коментар в блог "Българска хералдика")

 
 
 
 

12.04.2007. Село Варвара с хералдически герб

 

На 22.03.2007 г. Общинският съвет на Община Септември, област Пазарджик, утвърди предложения от БХВО герб на с. Варвара. В тази община вече 4 селища имат свои емблеми (гр. Септември, гр. Ветрен, с. Семчиново и с. Варвара). По този начин общината става една от "най-развитите" по отношение на местната символика. Новоутвърденият символ на Варвара е един от малкото хералдически изправни гербове въобще в България.

 
 
 
 

22.03.2007. Реакция по повод конкурса за герб на Казанлък

 

Във връзка с опорочаването на конкурса за герб на Казанлък от страна на местната власт, г-н Иван Папукчиев е изпратил отворено писмо до Общинския съвет на Казанлък и местните медии. В него нашият почетен член описва деветмесечната "история" на конкурса и прави конкретни предложения за решаване на проблема и излизане от създалото се конфузно (а вероятно и незаконно) положение. Текста на писмото можете да прочетете тук.

 
 

 

 

14.01.2007. Колекцията на д-р Симеон Симов - още две седмици във Военния клуб

 

 

Радващата почти месец ценители и любители изложба "България в картите от колекцията на д-р Симеон Симов" ще остане във Военния клуб до 28.01.2007. Експозицията е отворена от 10 до 19 часа, включително и в събота и неделя! (А. Алексиев)